Åhus museum

Strax intill den vackra Mariakyrkan vid torget, mitt i den medeltida staden, ligger Åhus medeltida rådhus. Här hittar du Åhus museum och turistbyrå.

Åhus stad är en av landets bäst bevarade medeltida städer. Här finns alla lämningar som förknippas med en stad - rådhus, kyrka, kapell, klosterruin, borg, stadsmur och dessutom själva torget och gatunätet - allt inom bekvämt gångavstånd.

Välkommen till Åhus museum i sommar!

Sommarens utställning på Åhus museum handlar om lek och leksaker och är producerad i samarbete med S:ta Annas gille. Vi har plockat fram leksaker ur museets gömmor och foton ur både museets och S:ta Annas Gilles arkiv. Från en privat samlare från Åhus har vi lånat en brokig samling dockor, och elever från Rönnowskolan åk 3 bidrar med teckningar och berättelser om sina favorit-leksaker och lekar.
Utställningen kommer att växa ytterligare under sommaren med besökarnas egna teckningar och berättelser om lek och leksaker.

Vid åns mynning

En permanent stadshistorisk utställning på Åhus museum

I Åhus museum kan du besöka den permanenta stadshistoriska utställningen Vid åns mynning. Helge å har spelat en viktig roll under historiens gång, som en länk och livsnerv i nordöstra Skåne. Invid åns mynning fanns redan under 600-talet en stor handelsplats. Arabiska silvermynt, pärlor av glas och halvädelsten och andra långväga lyxvaror pekar på platsens betydelse. Staden Åhus kom att tillhöra ärkebiskopen i Lund. Från sin mäktiga borg kontrollerade han handeln på ån. Borgen är en av de lämningar från medeltiden som fortfarande finns kvar.

I utställningen Vid åns mynning finns mängder av arkeologiska fynd från Åhus och dess föregångare. Fynden ger oss en glimt av den medeltida åhusbon och det myllrande livet i staden bland handelsmän, lärda svartbröder, ärkebiskopens tillsyningsmän, hantverkare och bönder.

Välkommen till staden vid Helge ås mynning!

Åhus museum på facebook

Vill du snabbt få aktuell information om aktivititer på Åhus museum, men även på Regionmuseet och våra övriga museer, så rekommenderas att du gillar Regionmuseets facebooksida »

Öppettider

Museet håller öppet sommartid. Fri entré!

  • 13 juni - 28 augusti, mån-fre 10.00-18.30, lör 10-15, sön 10-14

» Aktuella öppettider till Åhus museum

Adress:

Torget, Åhus

» Visa på karta (nytt fönster)

Kontakt

Telefon: 044-13 47 77

E-post utställningsansvarig: arkeologi@regionmuseet.se

E-post: info@regionmuseet.se

Uppdaterad: 2016-07-12

Interiörrbild Åhus Museum

Elle belle bi - sommarutställning Åhus museum 2016