Filmmuseet

Välkommen till Filmmuseet och känn stämningen från filmens barndom! Det var nämligen här, i vindsateljén på Östra Storgatan i Kristianstad, som allt började.

1905 hade fabrikör Nylander och bokhållare Björkman bildat Handelsbolaget Kristianstads Biograf-Teater. Några år senare ombildades bolaget till AB Svenska Biografteatern, i dagligt tal kallat för Svenska Bio. Man anställde blivande filmlegenden Charles Magnusson, och startade svensk filmproduktion. ”Värmlänningarne”, ”Fänrik Ståls sägner” och ”Bröllopet på Ulfåsa” blev de första filmerna som spelades in.

På Filmmuseet, kan du se och uppleva den idag helt intakta filmateljén, här har vi även byggt upp en permanent utställning som berätta om filmens pionjärtid i Kristianstad.

Intima biografteatern

I Kosmorama-huset där Filmmuseet nu är inrätt hade filmbolaget Svenska Bio en liten biograf för förhandsgranskning, salongen gick även under namnet ”Censuren”.

Här satt Svenska Bios ledning, ibland tillsammans med sina fruar och bestämde vad som fick visas. Det var en tid innan den statliga filmcensuren hade gjort sitt inträde i Sverige. Salongen var liten och enkelt inredd.

Som en hyllning till denna lilla biograf har vi inrett en egen biograf där vi visar aktuell kvalitetsfilm, men även temafilmer som knyter an till Regionmuseets övriga utställningar. Har du riktig tur kanske du till och med kan få se någon av klassikerna, Värmlänningarna eller Fänrik Ståls sägner men även andra tidiga klassiska svenska filmer som vi har i vårt filmarkiv.

Hitta hit

Östra Storgatan 53, 291 22 Kristianstad

Filmprogrammet

Kontakta

Telefon Filmmuseet
Under öppettider: 044-620 19 02

Övriga tider hänvisar vi till regionmuseets reception: 044-620 19 00

E-post
film@regionmuseet.se

Öppettider

Söndagar 12–17 samt i samband med filmvisningar.

Lov & helgdagsöppet

Skolprogram på Filmmuseet