Filmmuseet

Välkommen till Filmmuseet och känn stämningen från filmens barndom! Det var nämligen här, i vindsateljén på Östra Storgatan i Kristianstad, som allt började.

1905 hade fabrikör Nylander och bokhållare Björkman bildat Handelsbolaget Kristianstads Biograf-Teater. Några år senare ombildades bolaget till AB Svenska Biografteatern, i dagligt tal kallat för Svenska Bio. Man anställde blivande filmlegenden Charles Magnusson, och startade svensk filmproduktion. ”Värmlänningarne”, ”Fänrik Ståls sägner” och ”Bröllopet på Ulfåsa” blev de första filmerna som spelades in.

På Filmmuseet, som är en filial till Regionmuseet Kristianstad, kan du se och uppleva den idag helt intakta filmateljén. Bekanta dig med pionjärtiden i Kristianstad genom utställningen Ateljé 1 som berättar om denna spännande period och om framgångarna för svensk stumfilm under 1910- och 1920-talen.

Filmprogram

Varje vår och höst arrangerar Filmmuseet ett digert program med spännande och aktuell film - både svensk och internationell. Filmerna visas på Intima Biografteatern i Filmmuseet, i samarbete med bland andra Kristianstads Filmstudio.

» Till filmprogram

Filmmuseet på facebook

Vill du snabbt få aktuell information om aktivititer på Filmmuseet, men även på Regionmuseet och våra övriga museer, så rekommenderas att du gillar Regionmuseets Facebooksida »

Adress

Filmmuseet, Östra Storgatan 53, Kristianstad

» Visa på karta (nytt fönster)

Öppettider

» Aktuella öppettider till Filmmuseet

Filmmuseet har alltid fri entré!

Kontakt

Telefon: 044-13 57 29

E-post: film@regionmuseet.se

Uppdaterad: 2017-01-24

sda

Länk till Intima Biografteatern

Gå till sidan med filmprogrammet

Länk till utställningen Ateljé 1