Filmprogram

Filmsommaren 2016

Under sommaren visar Filmmuseet filmer alla vardagar kl 14.00. Alla veckodagar har sitt eget tema, fri entré förutom på onsdagar då kostar biljetterna 80 kronor. I samarbete med ABF Nordost Kristianstad.

Måndagar: Regi Magnus Rutberg

27/6 En filmare söker sitt språk
(2015), 25 min
Magnus Rutberg skriver så här: Som filmare vet man att det kan vara svårt att uttrycka sig med filmens språk. För hundra år sen i Kristianstad hade stumfilmspionjärerna inte ens ett färdigt filmspråk att utgå ifrån. Hur gjorde de?

4/7 Sagan om vår stad
(2014), 61 min
Kristianstads jubileumsfilm, där de senaste 100 åren sammanfattas genom rörliga bilder och stillbilder.

11/7 Vi ses på Domus
(2009), 45 min
Kameran följer några anställda på Domus i Kristianstad från lastkaj till skyltfönster under fyra årstider.

18/7 Liv av Silver
(2008), 32 min
En fängslande skildring om Silversmedjan i Kristianstad och familjen Grönroos som varit verksamma i smedjan sedan 1932. Följ Ingmar Grönroos som började som lärling 1968 och som blivit ett med smedjan och som under åren utvecklat och fulländat sin formgivning.

25/7 Tidsresenären
(2007), 48 min
Filmaren Magnus Rutberg följde museimannen och Kristianstadsprofilen Thorsten Andersson från Göingeskogarna till operahuset i Köpenhamn, ledsagad av Thorstens nyfikenhet och passion för kulturföremål, operamusik, Italien och livet.

1/8 Sagan om vår stad
(2014), 61 min
Kristianstads jubileumsfilm, där de senaste 100 åren sammanfattas genom rörliga bilder och stillbilder.

Fri entré!

Tisdagar: Barnfilmer

28/6 Tsatsiki, farsan och olivkriget
Barntillåten, 91 min
Tsatsiki längtar till sommarlovet då han ska åka till Grekland för att bo hos sin pappa Yanis. När Tsatsiki anländer till byn är det dock inte riktigt som han mindes det.

5/7 Hotell Transylvanien 2
Från 7 år, 86 min
Nu får vi ännu en gång ge oss ut på äventyr med Dracula och hans blodsugande gäng! Förändringens tid har kommit till hotellet.

12/7 Boog & Elliot 4- jaktsäsong
Barntillåten, 81 min
Ett missförstånd leder till att både djur och människor tror att en fruktansvärd varulv går lös i Timberlines naturreservat och därmed ser ex-jägaren Shaw sin chans att dra igång jaktsäsongen på nytt.

19/7 Snobben
Barntillåten, 88 min
Karl, världens mest älskade husse, inleder ett episkt och heroiskt uppdrag medan hans bästa vän Snobben fortsätter sin kamp mot sin ärkefiende Röde baronen.

26/7 Den gode dinosaurien
Från 7 år, 93 min
Tänk om asteroiden som förändrade livet på jorden i själva verket missade planeten helt och hållet och dinosaurerna aldrig dog ut?

2/8 Bling
Barntillåten, 80 min
Sam är en ödmjuk mekaniker på nöjesparken RoboWorld som spenderar sin tid med att bygga robotar och drömma om sin barndomskärlek Sue som är nyhetsankare på den största tv-kanalen i staden.

Fri entré!

Onsdagar: Filmsommar

29/6 Den unge Zlatan
(Sverige 2015) regi: Fredrik Gertten, Magnus Gertten, 95 min
En berättelse om Zlatan Ibrahimovic innan han blev ”Ibra” med en hel värld. En kaxig supertalang från Rosengård; lika karismatisk som briljant men med en vrede inom sig ständigt på gränsen att explodera ute på planen.

6/7 Where to Invade Next
(USA 2015) regi: Michael Moore, från 15 år, 110min
USA:s främste politiske provokatör är tillbaka. Michael Moores nya dokumentär Where to invade next är en underhållande och omstörtande komedi där den Oscarsbelönade regissören undersöker vad USA kan lära sig av andra länder. Hur han tar reda på det? Jo, genom att ”invadera” dem och ”stjäla” deras smartaste idéer för att sedan föra tillbaka dem till USA.

13/7 The Dressmaker
(Australien 2015) regi: Jocelyn Moorhouse, tid: 118 min
När Tilly för första gången sen barnsben återvänder till sin inskränkta hemby för att ta hand om sin sjuka mor är hon en fullärd sömmerska av världsklass. Samtidigt som hon syr klänningar som får människor att blomstra så förmörkas relationerna med dem som en gång fick henne att lämna staden.

20/7 Bland män och får
(Island 2015) regi: Grímur Hákonarson, från 15 år, 93 min
I en avlägsen isländsk jordbruksdal lever två bröder som grannar men bittra fiender. Bägge är fårbönder och varje år tävlar de mot varandra om att vinna det ärofulla första priset för bästa bagge. I över 40 år har de vägrat att tala med varandra. Men så händer det som inte får hända…

27/7 Our last tango
(Argentina 2015) regi: German Kral, från 15 år, 90 min
María Nieves och Juan Carlos Copes brinner för tangon och när de dansar stannar världen. I denna passionerade kärlekshistoria dokumenteras ett av tangohistoriens allra mest kända par som har dansat tillsammans i över 50 år.

3/8 Flickan, mamman och demonerna
(Sverige 2016) regi: Suzanne Osten, från 15 år, 90 min
I en lägenhet låser Siri, en ensamstående och psykotisk mamma, in sig själv tillsammans med sin dotter. Här är det nämligen demonerna som styr.

Biljettpris: 80 kr
Biljetterna säljs en vecka innan i Regionmuseets reception och överblivna biljetter säljs i samband med filmvisningen.

Torsdagar: Nya filmfavoriter

30/6 Carol
Från 15 år, 118 min
Therèse Belivet jobbar i ett av Manhattans många varuhus, men hon drömmer om ett mer meningsfullt och spännande liv. En dag träffar hon den förföriska och vackra Carol Aird.

7/7 Under Körsbärsträden
Barntillåten, 113 min
Den tystlåtne Sentaro driver ett gatukök som serverar japanska Dorayaki-plättar. Hans bistra uppsyn väcker intresse och sympatier i omgivningen, bland annat hos den äldre kvinnan Tokue som erbjuder sin hjälp.

14/7 45 år
Från 11 år, 93 min
En vecka innan Kate Mercers 45:e bröllopsdag får hennes man ett brev. Hans första kärleks döda kropp har hittats, nedfryst och bevarad i de schweiziska alpernas glaciärer.  

21/7 Suffragette
Från 11 år, 106 min
Ett spännande drama om fotsoldaterna i den tidiga feministrörelsen, kvinnor som tvingades under jorden i en farlig katt-och-råtta-lek med en allt mer brutal stat.

28/7 He named me Malala
Från 11 år, 81 min
För miljoner människor är hon en förebild och inspiration. För några är hon ett hot och en måltavla. Detta är berättelsen om Malala Yousafari den yngsta någonsin som blivit tilldelad Nobels fredpris och hennes kamp för flickors rätt att gå i skolan.

4/8 Youth
Från 11 år, 118 min
Det är vår i Alperna och de två goda vännerna Fred och Mick firar semester tillsammans på en av ortens elegantaste hotell. Fred är en pensionerad kompositör och dirigent, medan Mick fortfarande arbetar som filmregissör. Båda närmar sig 80 år.

Fri entré!

Fredagar: Klassiker

1/7 Frukost på Tiffanys
Från 11 år, 110 min
Holly Golightly är en charmerande excentrisk playgirl i New York som är fast besluten att gifta sig med en brasiliansk miljonär.

8/7 Pelle Erövraren
Från 11 år, 152 min
Pelle och hans far Lasse lämnar 1870-talets fattigsverige för det lyckorike som de tror väntar dem i Danmark.

15/7 Rom–öppen stad
Från 15 år, 98 min
Året är 1944. Mussolini har fallit och Roms gator ekar av nazisternas stöveltramp. I centrum för berättelsen står en arbetarkvinna, en katolsk präst och en motståndsman som alla personifierar den vanliga människans kamp mot övermakten.

22/7 Charlie Chaplins Cirkus
Barntillåten, 69 min
Luffaren är på cirkus när polisen tar honom för att vara en ficktjuv och börjar jaga honom. Under sin vilda flykt blir publiken överförjust i honom genom hans krumsprång då han försöker komma undan. Ägaren till cirkusen anställer honom genast men förstår snart att Luffaren inte kan vara rolig på beställning.

29/7 Kvinnostaden
Från 15 år, 135 min
Den gubbsjuke Snaporaz finner sig omgiven av vackra kvinnor på ett tjusigt hotell. För sent upptäcker han att det pågår en konferens för feminister.

5/8 Jorden runt på 80 dagar
Från 11 år, 125 min
Den odödliga berättelsen om Phileas Fogg och hans betjänt Passepartouts resa runt jorden. OBS! Den svenska versionen.

Fri entré!

Filmerna visas på Intima biografteatern, Filmmuseet, Östra Storgatan 56, Kristianstad. » Visa på karta (Eniro; nytt fönster)

Biljetter säljs/släpps i Regionmuseets reception en vecka innan filmerna visas. Överblivna biljetter säljs i samband med filmvisningarna.

Tänk på att Filmmuseet ligger på tredje våningen utan hiss. Det kan därför vara svårt att ta sig upp med barnvagn eller om du har svårt att gå i trappor.

Pridefilmer

I samband med Kristianstad Pride visar Filmmuseet filmer

Fredag den 1 juli. Film under stjärnorna Kl.23

Fucking Åmål
Från 11 år, 86 min
Fucking Åmål är Lukas Moodyssons geniala film om att vara rastlös tonåring i gränslandet mellan barn och vuxen. Den beskriver hur unga människor i sitt sökande efter identitet och sexualitet begränsas av en trångsynt och en intolerant omgivning.

Filmen visas på Filmmuseets terrass. OBS! Vid regn och dåligt väder visas filmen i Filmmuseets biograf.

Fri entré.

Medarrangörer: RFSL, Feministiskt iniativoch ABF Nordost Kristianstad

Lördag den 2 juli kl 13.00 Danish Girl
Från 11 år, 120 min
Året är 1926 och i Köpenhamn bor konstnärsparet Einar och Gerda. Einar är känd för sina landskapsmålningar och Gerda för sina porträtt. Deras äktenskap är starkt och kärleksfullt, om än en aning kryddlöst. Bristen på dramatik undanröjs emellertid den dag då Gerda ber sin make täcka upp som stand-in för en kvinnlig modell i ett porträtt hon snabbt måste få klart.

Fri entré.

Medarrangörer: RFSL, Feministiskt iniativoch ABF Nordost Kristianstad

Söndagen den 3 juli kl 14.00När molnen skingras
83 min
Ulla Billquist var Sveriges populäraste sångerska under andra halvan av 1930-talet och under andra världskriget. Men hon bar också på en hemlighet.

Filmens regissör Lasse Zackrisson kommer till Filmmuseet för att introducera och samtala om sin film.

Medarrangörer: RFSL, Feministiskt iniativoch ABF Nordost Kristianstad

Tänk på att Filmmuseet ligger på tredje våningen utan hiss. Det kan därför vara svårt att ta sig upp med barnvagn eller om du har svårt att gå i trappor.

Uppdaterad: 2016-06-16

Länk till Intima Biografteatern