Arkivens dag – Tema: Synd och skam

En äldre svartvit bild med män och kvinnor som står i vattnet vid strandkanten iklädda äldre baddräkter.

I arkiven finns handlingar som vittnar om vår historia, statliga beslut likväl som människors minnen och tankar. I år på temat synd och skam.

Om sådant man försökt glömma – och ibland också försökt gömma i arkiven.

Om synen på moral och omoral, om skampålar och skämskuddar, om de som varit moralens väktare och de som brutit mot normerna, om fakta och fake news, och kanske om ett och annat klippt kvitto.

Programmet på Regionmuseet

11.00 – 16.00 Fokus på Arkivens dag: Synd och skam i Minnesluckan

14.00 – 15.00 Föreläsning: Adelsfröken, prästdottern och pigan och den förbjudna sexualitetens följder. Marie Lindstedt Cronberg, historiker vid Lunds universitet

Programmet på Stadsbiblioteket

11.00–13.30 Minnenas torg med hembygdstivoli

• Vilka arkiv finns i din närhet och vad kan du hitta där?
  • Tombola
  • Spara dina skamliga hemligheter för eftervärlden i vår minneskapsel. Ingen nu levande människa får veta! OBS! Sekretess. Ingen får veta något förrän det har gått 70 år.
  • Prova på släktforskning

Plats: Gustaf Hellström-rummet, släktforskning i släktforskarrummet i källaren

11.15–13.15 Stafettföreläsning

11.15–11.45 Prelat i celibat – syndfulla präster i 1200-talets Skåne.
Sara Williamsson, Skånes Hembygdsförbund, om ärkebiskop Anders Sunesen och hans åsikter om prästernas leverne.

11.45–12.15 Färöiska folkdräkter. En skamlig tradition?
Marsanna Petersen, Skånes Arkivförbund, om kulturella praktiker och normativa föreställningar kring folkdräktstraditioner på Färöarna.

12.15–12.45 Arbete – njutning eller förbannelse
Solvig Oredsson, Oppmanna-Vånga Hembygdsförening, om synen på arbete och arbetslöshet genom tiderna.

12.45–13.15 Mat som synd – från frosseri till sockerbomber
Andreas Håkansson, biträdande professor i mat- och måltidskunskap på Högskolan i Kristianstad, om det skamliga ätandet då och nu.

11 november 2017

11.00–

Regionmuseet

arkivensdag.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Medarrangörer

Kristianstads kommuns logotyp
Logotyp för Skånes arkivförbund
Logotyp för Skånes hembygdsförbund.

Kristianstadsbygdens Släktforskarförening

ksf-anor.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Folkrörelsernas arkiv i Kristianstad