När hjärnforskaren blir kär

En kvinna håller en hjärna av gelématerial och studerar nämnda hjärna.

Åsa Nilsonne är inte bara en av Sveriges främsta hjärnforskare, hon är också författare med djupa insikter i hur människan fungerar. Så här beskriver hon sitt föredrag:

"Äntligen börjar vi förstå något av hur hjärnan arbetar med våra dagliga beslut, stora som små. Det visar sig att hjärnan ofta arbetar ganska självständigt: vi funderar till exempel sällan någon längre stund innan vi bestämmer om vi ska börja med höger eller vänster fot när vi sätter på oss våra jeans, eller om vi ska ta köttbullen eller potatismoset först på gaffeln. Andra beslut fattas mer medvetet - när vi spelar schack kan vi välja att fundera länge innan vi gör vårt drag.

Men hur går det till när vi blir kära? Bestämmer hjärnan själv vem vi blir förälskade i? Bestämmer den när förälskelsen ska ta slut? Vi utgår ifrån en hjärnforskare som har insyn i hjärnans ofta dolda beslutsarbete. Vad händer när han börjar bli kär? Kan han styra förälskelsen? Kommer vi alla att få mera makt över vårt känsloliv på sikt? Vill vi det? Är romantiken hotad eller blir den befriad?

26 november 2017

Regionmuseet

145 kronor

Biljetter säljs som förköp i museets reception.

Samarrangemang

Logotyp för Folkuniversitetet.