Anders Blidberg – Sista striden om Skåne

Lokala författaren Anders Blidberg berättar om sin nya bok, Sista striden om Skåne. I boken berättar han bland annat om den danska intagningen av Kristianstad 1709.

Berättelsen om det danska återerövringsförsöket av Skåne 1709-10 då Kristianstad intogs av danska trupper under en månad. Vad låg bakom det plötsliga danska anfallet? Hur var det för stadens invånare? Varför misslyckades danskarna trots att stormakten Sverige var paralyserad av nyheterna från Poltava? Boken skildrar de inblandade människorna och deras upplevelser och ger en bakgrund till händelserna.

Handlingen rör sig över stora delar av Europa. De danska soldaterna hade erfarenhet från slagfält ända från Transylvanien till Irland. Ett drygt dussin svenska veteraner som överlevt Poltava och lyckats undkomma rysk fångenskap tog sig till Skåne i tid för slaget vid Helsingborg. Trupprörelserna under själva kriget berörde en stor del av södra Sverige.

Du kan även köpa din bok och få den signerad av författaren, en perfekt julklapp till den historieintresserade.

09 december 2018

Regionmuseet