Moa Martinson – Landsmodern

Regissören Maj Wechselmann kommer och introducerar sin film om Moa Martinsson.

Moa Martinson utropades till landsmoder av Tage Erlander 1954, men hennes liv och författarskap formades av fattigdom och patriarkala strukturer. Dokumentärfilmaren Maj Wechselmann skildrar tillsammans med Ebba Witt-Brattström en av förra seklets mest betydelsefulla författare och en självklar frontfigur för kvinnokampen i Sverige. Genom att hämta inspiration och berättelser från sitt eget liv vände sig Martinson mot en ny och tidigare negligerad läsekrets – arbetarklassens kvinnor. Filmen presenterar dessutom ny hittills okänd dokumentation om äktenskapet med Harry Martinson som ändrar den officiella bilden.

Moa Martinson kan verkligen ses som Sveriges första kämpe i något som idag kallas #Metoo. Hon skrev om våldtäkt i hemmet och nådde ut till svenska kvinnor som ingen annan - och förändrade könspolitiken.

Filmens regissör Maj Wechselmann kommer till Regionmuseet och hörsalen för att presentera sin film och för ett samtal med publiken om filmen och Moa Martinson.

06 oktober 2019

Regionmuseet

Fri entré, men biljett krävs.

Gratisbiljetter släpps i regionmuseets reception en vecka innan programpunkten. Bokade, men ej avhämtade släpps igen 15 minuter innan filmvisningen.

Medarrangör