Peterloo

Folksamling fram ett podium med människor.

Mike Leighs drama skildrar en av de historiskt viktigaste händelserna i England någonsin: den massaker som för tvåhundra år sedan ägde rum på St Peter's Field i Manchester, och kom att kallas Peterloo efter slaget vid Waterloo.

1819 styrs England av den extravagante prins George IV och efter Napoleonkriget är matbristen påtaglig. Det faktum att endast två procent av invånarna har rösträtt diskuteras bland suffragetter och arbetare, samt i parlamentet och på tidningsredaktionerna. Den kände agitatorn Henry Hunt bjuds in som talare till en gigantisk demonstration. Den är menad som en fredlig uppvisning i demokrati, men de styrande krafterna manar medvetet fram ett blodbad med flera döda och hundratals skadade.

Land: Storbritannien

Regi: Mike Leigh

Tid: 154 minuter

Filmen visas på Intima Biografteatern på Filmmuseet. Biografen ligger tre trappor upp utan hiss och kan vara svår att nå med barnvagn och om du har svårt att gå.

13 november 2019

80 kronor

Biljetterna säljs en vecka innan i Regionmuseets reception. Överblivna biljetter släpps i dörren.

Medarrangörer

Logotyp med texten Kristianstads filmstudio.