Familiar shadows – Anna Bjerger

Kristianstads konsthall 11/3 – 7/5

Anna Bjergers konst utgår från fotografiska förlagor hittade i gamla böcker och tidningar. Urvalet består ofta av vardagliga och triviala motiv där kompositionen har en slumpmässig prägel. Under processen uppstår något obestämt i mötet mellan motivet och den måleriska tekniken. 

Genom ett intuitivt sökande undviker hon tematik i bilderna och öppnar upp för oförutsedda element att träda in. De fångade ögonblicken är fyllda av minnen, melankoli, mystik men också igenkännbarhet.

Det är ett fritt förhållningsätt där tolkningen av motivet är en del av processen i det konstnärliga arbetet. Genom processen kan hon utveckla idéer samt sammanfoga de fragment som genomsyrar arbetet. Måleriet tillåter henne att fysiskt utforska komponenterna som bildar motivet och att med penseldrag och färg beskriva olika element. Samtidigt lyfts detaljer fram som hon anser värdefulla i varje komposition. 

De målningar och objekt som visas är ett urval från de senaste två årens produktion. Utställningens titel är hämtad från en större installation Familiar shadows. produktion. Utställningens titel är hämtad från en större installation Familiar shadows. Här har Anna Bjerger målat över reproduktioner, målningar och fotografier, vilket ger dem en ny skepnad och ett helt nytt liv. I utställningen ingår även ett antal stolar som blivit underlag för nya målningar.

Om konstnären

Anna Bjerger är född 1973 i Skallsjö, utbildad i London på St Martin´s och Royal College of Art, och har sedan sin examen 2001 haft har en internationell karriär. Hon deltog i utställningen Illumination på Loiusiana 2016 och är aktuell med illustrationer i Karl Ove Knausgårds senaste bok Om våren. Idag är hon bosatt utanför Älmhult.

Program i konsthallen under utställningen

Vernissage:                                 
Lördag 11/3, öppet 11-16. Invigning kl 14 med gallerist Magnus Karlsson från Stockholm

Lunchvisningar:
Tisdagar kl 12

Konstnärssamtal
Söndag 9/4 Kl 13. Konstnärssamtal med Anna Bjerger och kulturskribent Karin Faxén.

Bok
Ny bok med texter av Karl Ove Knausgård och Karin Faxén lanseras under utställningsperioden.

Utställningen i pressen (artiklarna kan vara bakom betalvägg)

Kristianstadsbladets artikel om utställningen

http://gota.media/8SVv

Kristianstadsbladets recension

http://www.kristianstadsbladet.se/kultur/kristianstads-konsthall-anna-bjerger/

Tack till

David Risley Gallery - www.davidrisleygallery.com

Galleri Magnus Karlsson www.gallerimagnuskarlsson.com

 

 

Uppdaterad: 2017-03-22

Cotton Candy, En kvinna dold bakom sockervadd.

Cotton Candy, 2015
Foto: Nora Bencivenni

Familiar Shadows
Foto: Evelyn Thomasson/Regionmuseet Kristianstad

 

Legs, 2016
Foto: Emil Monty Freddie