Beam me up!

Kristianstads konsthall 13/6 - 1/11

I sommar tar samtidskonsten oss med ut i rymden med en samlings-
utställning med kopplingar till science fiction-litteratur och -film. Precis som konsten handlar science fiction om idéer, om sätt att spegla och beskriva människan och världen både som de är och som de skulle kunna vara.

I denna temautställning med 6 konstnärer sammanför Kristianstads konsthall samtidskonsten med ”rymden” utifrån ett idéhistoriskt perspektiv med kopplingar till science fiction-litteratur och film.

I utställningen kommer att visas Science Fiction, en text och ljudbaserad videoinstallation av kanadensiska konstnären Nathalie Melikian där hon ironiskt kommenterar de standardiserade Science fiction filmernas beståndsdelar. I Agnes Meyer-Brandis video The Moon Goose Colony, får vi följa konstnärens arbete med att föda upp och prägla 11 mångäss, fåglar som årligen kan resa mellan jorden och månen enl. en brittisk 1600-tals science fictionroman om månresor. Medan i Gunilla Klingbergs installation Cosmic matter får vi en bild av hur våra föreställningar om månen är sammansatt av uråldrig mystik i lika hög grad som vetenskap, och driven av drömmar om territoriell expansion ut i rymden.

Christian Andersson konstverk Looking Backward, bygger på författaren Edward Bellamys utopiska science fictionroman med samma titel från 1888 där huvudpersoner besöker framtiden år 2000. Tidsresor är också temat i Ann Lislegaards verk Time Machine (2011). Här stammar och hackar en dator-animerad räv sig igenom en redogörelse för sitt besök i framtiden. Slutligen ger Jone Kvies skulpturer uttryck för rymdens mystik och dragningskraft men utifrån vetenskapliga undersökningar.

Medverkande konstnärer

Christian Andersson christianandersson.net
Gunilla Klingberg gunillaklingberg.com
Jone Kvie kvie.nu
Ann Lislegaard lislegaard.com
Nathalie Melikian Centrevox om Nathalie Melikian
Agnes Meyer-Brandis blubblubb.net/

Lördagen 13/6. 14:00 inviger konsthallschefen Marika Reuterswärd uställningen.

Program i konsthallen

Lunchvisningar
Tisdagar kl 12: 8/9, 22/9, 29/9, 6/10, 13/10 och 20/10

Bästa biennalen
Lör 17/10 – sön 1/11, en konstfestival för barn, unga och andra nyfikna. Familjeworkshop tisdag–söndag. Hela familjen kan skapa konst i en självgående verkstad. Konstverken ställs ut i anslutning till verkstaden – men kan även tas med hem.

Beam me up! Workshop/performance

Sön 25/10 kl 13-15  Rymden och science fiction-genren utforskas.

Live Art för barn
Lör 31 kl 12-14   performance med Essi Kausalainen och Örn Alexander Amundason.

Press

http://www.kristianstadsbladet.se/kultur-noje/sci-fi-som-poesi-bortom-star-wars/ (Betalvägg)

http://www.kristianstadsbladet.se/kultur-noje/tankarna-slungas-ur-sina-banor/ (Betalvägg)

In english

Beam me up! presents artists who relate to science fiction or outer space in some way, but provide a more philosphical and poetic dimension to the usual technology-flirting genre.

Gunilla Klingberg’s installation Cosmic Matter illustrates hos our perception of the moon derives from both ancient mysticism as well as scienc, and is driven by dreams of territorial expansion into space.
In Science Fiction, a text-based video work, artist Nathalie Melikian ironically comments on standardized Sci-Fi movie components. In Ann Lislegaard’s Time Machine, a computer animated fox stutter through an account of his visit to the future. Travelling in time is also the theme in Christian Andersson’s work Looking Backward, inspired by Edward Bellamy’s book about time travel from 1888.

Based on scientific studies from Nasa, Jone Kvie’s sculptures embody mysticism and appeal from outer space. Finally in Agnes Meyer Brandis’ video The Moon Goose Colony we follow the artist’s effort to raise and imprint eleven moon geese, birds annually able to travel between Earth and the Moon.

Uppdaterad: 2015-09-10

En bild från videoverket The Moon Goose Colony