Face It! Absolut Art Collection

In English »

Kristianstads konsthall 24/5 – 26/10
Vernissage 24/5 kl. 14. Utställningen invigs av förre kulturministern Leif Pagrotsky, kommunfullmäktiges ordförande Sten Hermansson och Mia Sundberg, intendent Spritmuseum.
Smygpremiär under Kulturnatten 23/5, kl. 17 – 24.

Kristianstads konsthall presenterar utställningen Face It! som visar 68 originalverk ur konstsamlingen Absolut Art Collection. Utställningen är producerad av Spritmuseum i Stockholm som på uppdrag av svenska staten förvaltar samlingen.

Absolut Art Collection väcker frågor om gränsen mellan konst och reklam. 1986 avporträtterade popkonstnären Andy Warhol den karaktäristiska Absolut Vodka-flaskan. Om det var ett beställningsjobb eller ett eget initiativ råder det delade meningar om. Verket, Absolut Warhol, blev i vilket fall lyckad marknadsföring som annons i Interview Magazine. Warhol rekommenderade konstnärskollegorna Keith Haring och Kenny Scharf för samarbeten med Absolut Vodka. Företaget fortsatte sedan att arbeta med konstnärer i olika reklamkampanjer. Både internationellt kända som Damien Hirst och Annie Leibovitz och konstnärer som verkat på mer lokal nivå anlitades. Bland de svenska finns välkända namn som Linn Fernström, Ola Billgren och Dan Wolgers.

Absolut Art Collection byggdes upp mellan 1986 och 2004. Under denna period ägdes varumärket Absolut Vodka av Vin & Sprit AB, och det svenska statliga spritmonopolet var ägare även till konstsamlingen. När Vin & Sprit AB såldes till den franska koncernen Pernod Ricard 2008 beslutade riksdagen att Absolut Art Collection skulle undantas från köpet eftersom den ansågs vara av ”speciellt kulturhistoriskt värde”. Och samlingen är verkligen ett tvärsnitt av 1980- och 90-talens konstnärliga uttryck. Det som förenar är motivet; Absolut-flaskan. Konstnärerna fick förhålla sig fritt så länge flaskans form och konturer fanns med, och runt 850 konstverk och designföremål skapades till olika annonser och marknadsföringskampanjer. Utställningen är gjord för att visa den bredd och variation som finns i samlingen.

I Kristianstad finns en särskild koppling – all slutproduktion av Absolut Vodka sker inom kommungränsen, i Åhus, och har gjort så sedan tillverkningsstarten 1979. Råspriten tillverkas i Nöbbelöv, också det en ort i kommunen, och det finns en gammal tradition av spritproduktion i området. Utställningen får ett speciellt sammanhang när den visas i Kristianstad, och på sätt och vis går det att säga att Absolut Art Collection kommer hem.

Face It! på Kristianstads konsthall visas i samband med Kristianstads 400-årsjubileum. Våra medfinansiärer är Kristianstads kommun, Region Skåne och Sparbanken 1826. The Absolut Company stödjer konsthallens utåtriktade verksamhet under 2014. Vi fraktar med Safe Transart.

Allmänna visningar i Face It! under sommaren

Fri entré om inget annat anges, men antalet plaster är begränsat. Hämta biljett till visning i receptionen samma dag.

29/5 Kristi himmelfärds dag, visning kl. 12

3/6 Visning med Fredrik Ekdala. Kl. 19. Obs! 40:- Förboka i receptionen.

2/6 – 19/6 visning vardagar kl. 12. Även nationaldagen 6/6. Midsommarafton stängt.

23/6 – 22/8 visning vardagar kl. 14.

Lunchvisningar under hösten, tisdagar kl. 12: 2/9, 9/9, 16/9, 30/9, 7/10, 14/10 och 21/10

11/10 Visning med Fredrik Ekdala. Kl. 14 Obs! 40:- förboka i receptionen.

Grupper är välkomna att boka visning med Fredrik Ekdala eller konsthallens personal. Kontakta receptionen under öppettid, telefon: 044-13 52 45

Programverksamhet

13/9 kl. 14 John Peter Nilsson, museichef, Moderna Museet Malmö, föreläser om konst och reklam. Fri entré, förboka i receptionen.

23/9 kl. 19 Mia Sundberg, intendent, Spritmuseet, samtalar med Ulrika Lövdahl, Global Art Manager, Absolut Company, om Absolut Art Collection, marknadsföreing och Absolut Companys konstsatsningar på senare tid. Fri entré, förboka i receptionen.

Andra röster om Face It! Absolut Art Collection

Kristianstadsbladet 31/5 ”Väl blandad vodkakonst”:

Kristianstadsbladet 22/5 ”Hemmaplan? Absolut!”

Norra Skåne 22/5 ”Absolut konst – som även är reklam”

Mer

Absolut Art Collections webbplats »

Spritmuseum»

Uppdaterad: 2014-09-12

Face It! på  Kristianstads konsthallFace It! på  Kristianstads konsthall

Face It! Absolut Art Collection på Kristianstads konsthall.
Foto: Evelyn Thomasson, Regionmuseet Kristianstad

Våra sponsorer