Gerhard Nordström – Pompeji

Målningar, skulpturer och teckningar
Kristianstads konsthall, 8 juni – 6 oktober 2013

När Kristianstads konsthall visar upp Gerhard Nordströms målningar, skulpturer och teckningar med motiv från Pompeji så är det allra första gången som dessa visas samlade i en utställning.

Konsthallschef Thomas Kjellgren skriver om utställningen: Genom hela sitt konstnärskap har Gerhard Nordström gång på gång återkommit till Pompeji. Där, i staden begravd under lava och aska, finns de eviga frågorna om livet och döden, förgängligheten och tystnaden, våldsamheten och ömsintheten – teman som hans konst alltid kretsat kring. Sitt första besök i Pompeji gjorde Nordström redan i slutet av 1940-talet och efter detta har han regelbundet återvänt, för att undersöka vidare och se nytt.

Även om det katastrofala vulkanutbrottet i Pompeji kan bestämmas till år 79 e Kr så är Gerhard Nordströms verk tidlösa, ständigt aktuella som en serie viktiga, existentiella vittnesmål, ofrånkomliga i sin starka utstrålning. Konstnärens inkännande blick växlar från den ensamma kroppen i sin monter på Pompejimuseet till de olika grupperna av människor som tillsammans fångats just i det ögonblick som döden drabbar dem.

Pompeji-verken har samma riktning och auktoritet som Nordströms grafiska bilder från Hiroshima eller som i hans monumentala svit av målningar ”Sommaren 70”, där han placerade Vietnamkrigets fasor mitt inne i den svenska landskapsidyllen. Gerhard Nordström är en konstnär som tydligt tar ställning för människan och dess värdefulla, men ständigt hotade och sårbara, liv.

Om konstnären

Gerhard Nordström, född 1925, utbildad vid Skånska Målarskolan i Malmö och Konstakademien i Stockholm. Mellan åren 1964 – 1987 undervisade han i måleri på Konstskolan Forum i Malmö. Han har haft flera stora utställningar, både i Sverige och utomlands, senast i Malmö Konsthall 2011-2012. Han bor och arbetar i Ystad.

I media

» Gammal död – som på nytt Recension i Sydsvenskan, 20/9 2013

Vernissage

Utställningen invigs lördagen den 8/6 kl 14 av konsthallschef Thomas Kjellgren.

Program i konsthallen

Lunchvisningar, kl 12:

Tis 11/6, tis 13/8, tis 3/9, tis 10/9 och tis 24/9.

Samtal om utställningen

Ons 21/8 kl 19.
Samarr: Konsthallens vänner.

Uppdaterad: 2013-09-20

Yvonne Larsson, ur sviten I skogens famn

©Gerhard Nordström. Foto: Gunnar Menander.

©Gerhard Nordström. Foto: Gunnar Menander.