Inre röster/Inner voices

En ljudkonstutställning av Leif Elggren och Per Svensson

Kristianstads konsthall 9/4 – 6/6

Inre röster/Inner Voices är en utställning om kroppens inre ljud, röster och visuella landskap. Det är ett samarbete mellan konstnärerna Leif Elggren och Per Svensson, två veteraner inom ljudkonsten som under flera års tid dokumenterat, utforskat och experimenterat med ljudet från människokroppens inre. Nu vill de synliggöra ljud och bilder som inte hörts eller upplevts tidigare, från både kroppens och konsthallens inre.

I Kristianstads konsthall visas både gemensamma och separata verk i olika tekniker i form av ljud, film, teckningar, skulpturala objekt, trycksaker och installationer. I centrum står det ljudisolerade ”Tysta Rummet” - ett rum där besökaren kan gå in och lyssna till avancerade ljudinspelningar och se filmdokument som konstnärerna gjorde på Chalmers tekniska högskola. Där spelades bl a hjärt-, puls-, tanke- och andningsljud in. Dessa bearbetades sedan av den amerikanske ljudteknikern Michael Esposito. Esposito är forskare inom EVP-området, (Electronic Voice Phenomenon), där inspelat ljudmaterial - från till exempel byggnader och naturen - bearbetas så att röster kan höras!

Även den svenska stjärnsångaren Freddie Wadlings röst ingår i projektet som mynnat ut i en gemensam komposition.

Under vernissagen den 9/4 framförs en performance/livekonsert av och med alla fyra; Elggren, Esposito, Svensson och Wadling. Samma kväll blir det en konsert med Freddie Wadling och delar av Fläskkvartetten på Kristianstads konserthus. Läs mer om konserten på Musik i Syds webbplats »

På söndagen den 10/4 håller Esposito ett föredrag i form av en musikalisk och visuell presentation - kanske bjuder museets 1600-talsbyggnad på någon dold röst?

Om konstnärerna

Leif Elggren har varit aktiv som konceptuell konstnär sedan slutet av 1970-talet och arbetar bland annat med performance-, text-, ljud-, bild- och installationskonst. Han arbetar med återkommande teman som maktförhållanden och maktsymboler, andlighet, absurditeter och existentiella frågor om liv och död.
Konstnärens hemsida: www.leifelggren.org

Per Svensson arbetar huvudsakligen med ljud- och bildkonst och har varit aktiv sedan i mitten av 1980-talet. Han söker samband och förklaringar när han undersöker och registrerar naturkrafter, alkemi, mänskliga sinnen och andlighet.
Konstnärens hemsida: www.persvenssonsoundart.com

Läs mer

Recension i Nya Upplagan (publ. 10/5) » Det var en sådan dag

» Förord ur katalogen

» Preface from the catalogue (english)

» Om ljudkonst

Vernissage

Utställningen Inre röster/Inner voices invigs lördagen den 9 april 2011, kl 14. Livekonsert med Freddie Wadling, Michael Esposito, Leif Elggren och Per Svensson.

Program i konsthallen

Sön 10/4: Föreläsning av Michael Esposito i form av en musikalisk och visuell presentation i hörsalen, kl. 14. Kanske bjuder museets 1600-talsbyggnad på någon dold röst?

Tis 19/4: Lunchvisning av utställningen Inre röster/Inner voices, kl 12.

Tis 3/5: Lunchvisning av utställningen Inre röster/Inner voices, kl 12.

Ons 4/5: Samtal med Leif Elggren och Per Svensson om utställningen Inre röster/Inner Voices, kl 19. Samarr: Konsthallens vänner

Tis 17/5: Lunchvisning av utställningen Inre röster/Inner voices, kl 12.

Tis 31/5: Lunchvisning av utställningen Inre röster/Inner voices, kl 12.

Pressbilder

» Pressbilder till utställningen Inre röster

Uppdaterad: 2011-05-13

Tysta rummet

Dokumentationsbild från Per Svensson och Leif Elggren's Ljud- och filminspelningar i "Tysta Rummet" , avd. för Teknisk Akustik, Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg, Fredagen den 7 November, 2008. Foto: Leif Elggren

Tysta Rummet

Det ljudisolerade "Tysta Rummet". © Konstnärerna

Levitation, Leif Elggren.

Levitation © Leif Elggren

Fraktal

Fraktal © Per Svensson