Nytt studiematerial om källkritik och historiebruk

Nu är den äntligen här, regionmuseets nya studiematerial om källkritik och historiebruk. Exempel från skånsk historia med direkta kopplingar till vad som händer omkring oss idag.

Vad är fakta och vad är tolkningar? Hur mycket av våra egna värderingar överför vi omedvetet till då? Hur väljer vi fakta? Är det vi läser i våra historieböcker sant eller skapat i ett visst syfte? Kan vår historia bli ett skarpladdat politiskt vapen? Vems historia blir historia? Och varifrån kom de ensamma flyktingbarnen?

Studiematerialet kan användas utan koppling till museet, men bygger på delar av innehållet i vår utställning ”Tidernas Skåne”. Du behöver alltså inte åka till museet med din klass för att kunna arbeta med materialet. Om du vill ha en lektion på museet finns naturligtvis ”Källkritik och historiebruk” bland våra skolvisningar, men du är också välkommen att använda vår utställning på egen hand.

Studiematerialet är gjort med tanke på högstadiet och gymnasiet, men kan användas även för yngre elever.

Studiematerialet för nedladdning

Lågupplöst version

Pdf-format, öppnas i nya flikar

0. IntroPDF (pdf, 551.7 kB)