Konditorier och kaféer i Kristianstad

En svartvit bild från ett konditori. Bakom en kakfylld disk står en äldre kvinna.

Under januari och februari har Minnesluckan haft fokus på konditorier och kaféer i Kristianstad. Tillsammans med Kristianstadsbladet har vi lyft bilder från våra samlingar och efterfrågat mer information om vad bilderna visar.

Vi hade hoppats på att få in en del historier, men vi har fått in mycket mer än vad vi hade kunnat tro på. Vi har dessutom fått in ännu fler bilder, bland annat bilden som visas här. Bilden föreställer Sigrids Conditori som låg på Tivoligatan.

Nykterhetscaféet

En av de intressanta historierna är den om Nykterhetscaféet som låg Östra Storgatan. Kaféet ägdes av makarna Palm och herr Palm brukade sitt vid ett bord vid fönstret, bolma på sin cigarr och studera gatulivet. Det var fru Palm som drev rörelsen och hon var mycket noga med att inga spritdrycker fick förekomma i lokalerna. Annars var det vanligt att hästhandlarna på Hästtorget skulle gå på konditori och besegla sina köp med en sup eller ”kaffegök”, men kördes på porten av fru Palm. Ryktet säger dock att om du var på god fot med herr Palm kunde du få lite starkt i koppen, trots fruns invändelser.

Caféet låg en halvtrappa upp och kom, efter att Frida Andersson köpt rörelsen, att kallas Goda Koppen. Från att ha varit ett nykterhetskafé blev det nu istället känt som ett raggarställe där de unga höll till, troligen på 1960-talet.

Mängd med konditorier och kaféer.

Förutom bilder och berättelser om bilderna fick vi även in en lång lista på kaféer och konditorier som låg i Kristianstad 1940. Den listan bestod av närmre 40 etablissemang, här i kartan har vi försökt placera ut dem alla, men även lagt till fler som vi haft kännedom om.

Mer information

Har du mer information är du hjärtlig välkommen att komma förbi minnesluckan när vi har öppet eller maila in dina uppgifter till kerstin.ingelmark@regionmuseet.se

Öppettider Minnesluckan

Tisdag–söndag: 11.00–17.00
Bemannat: Torsdagar 13.00–16.00

Ytterligare bemannat i samband med programpunkter (se kalendariet)

Lov & helgdagsöppet