Källkritik och historiebruk – ett studiematerial

Källkritik och historiebruk genom 11 000 år i Skåne är ett dagsaktuellt studiematerial med rötter i Skånes historia. Övningarna har sin grund i Lgr11:s fokus på källkritik och historiebruk och lyfter fram händelser och personer ur Skånes historia, med rykande färska frågeställningar.

Studiematerialet bygger på en del av innehållet i museets basutställning ”Tidernas Skåne”, men kan användas självständigt, utan besök i utställningen. Det har en direkt koppling till den historia som skapas idag, och speglar aktuella problem, konflikter och händelser.

Övningarna är utformade för högstadie- och gymnasieklasser, men fungerar även för mellanstadiet. Materialet är fritt att kopiera och använda på det sätt som bäst passar varje enskild lärare och skolklass.

Vill du som lärare arbeta med materialet och dina elever i vår utställning är du naturligtvis välkommen att göra det, på egen hand (kontakta vår bokning för att försäkra dig om att lokalen är ledig) eller som ett skolprogram med någon av våra museipedagoger. Alla våra skolprogram på museet är kostnadsfria för skolor i Skåne.

Våra skolprogram

Här hittar du alla våra skolprogram, sorterade efter de årskurser som de passar.
» Regionmuseets skolprogram

Studiematerial om källkritik och historiebruk.

Lågupplösta versioner.
(PDF-filer, öppnas i nytt fönster)

0. IntroPDF (pdf, 551.7 kB)

1. JägarstenåldernPDF (pdf, 4.4 MB)

2. Yngre stenålder och bronsålderPDF (pdf, 1.8 MB)

3. VikingatidPDF (pdf, 4.3 MB)

4. MedeltidenPDF (pdf, 2.6 MB)

5. Kampen om SkånePDF (pdf, 4.8 MB)

6. SkiftesreformenPDF (pdf, 3.7 MB)

7. Industrialism och emigrationPDF (pdf, 3.5 MB)

Högupplöst version för nedladdning.
Lärarhandledning, utskriftsformatZIP (zip, 162.6 MB)