Skate är årets utställning 2019!

I hård konkurrens har Skate 2019 tilldelats utmärkelsen Årets utställning 2019 i den jurybedömda tävling som varje år arrangeras av Forum för utställare.

Juryns motivering: ”Ett omfattande samarbete mellan flera föreningar, institutioner och skolor har möjliggjort denna mobila sensation som ryms i två containrar. Genom att ta fasta på skateboardkulturens förmåga att omtolka staden och ge befintlig miljö nya funktioner, överraskar SKATE varhelst den dyker upp i det offentliga rummet. Regionmuseet i Kristianstad har producerat en finurlig och interaktiv utställning som kan upplevas med eller utan skateboard under dygnets alla timmar.”

Hela utställningen ryms i två containrar som format och flexibel hållbar miljö, och innehåller digitala skärmar, projektorinstallation och animation, trycksaker, skateapplikationer och interaktiva uttryck i en specifik digital plattform för utställningen samt skateobjekt. Utställningen är numera nedpackad, mer information finns på skate2019.selänk till annan webbplats

Arbetsgrupp Regionmuseet i Skåne, Kristianstad:
Projektledare: Dragan Nikolic
Utställningsintendent: Marie Schönhult
Projektkoordinator: Tom Botwid
Projektkoordinator: Roger Tónlist
Utställningsformgivning och produktion: Nils Lilja i samarbete med Marcelo Rovira Torres, Blekinge Tekniska Högskola och Riksantikvarieämbetet.
Finansiering: Allmänna Arvsfonden.

Bilder från utställningen

En person som skatar utanför utställningen Skate när den är i Göteborg
Barn som tittar på utställningen Skate.
Folk utanför utställningen Skate.

Årets utställning

Den stora nationella tävlingen Årets utställning är öppen för alla svenska utställningsproducenter. Tävlingen handlar om att lyfta fram ”en utställning producerad i Sverige som bidragit till utveckling av utställningsmediet.” Årets prisutdelning ägde rum den 21 september.