Pressmeddelande – Det stora soprumsnöjet

Konsthallens besökare möts av en stor, lekfull och färgstark installation i form av ett tivoli. Det är Christoph och Sebastian Mügges konstnärliga tolkning av ett fiktivt soprum som är uppbyggt av återvunnet material från Kristianstads kommun.

Konstnärerna har skapat en helhetsupplevelse med en tivoli- och nöjesfältkänsla där både ljud, bild, skulptur och interaktivitet ingår. Det är en återvinningscentral i orange och svart, som berör temat sopor och konsumtionssamhälle. Med den lättsamma och färgglada tivoliestetiken lockas besökaren till reflektioner över frågeställningar som hållbarhet och överkonsumtion, något som berör oss alla.

Konstnärerna ger kristianstadsbornas avfall nytt värde i ett soprumstivoli säger Claudia Schaper, konstintendent.

Nöjesfältets förmåga att inge spänning, nöje och skräck har inspirerat konstnärer under lång tid. Konstnärer har även använt sig av skräp och skrot som material i över 100 år, till exempel inom kubismen och pop-konsten. Värdelösa rester av masskonsumtion omvandlas till konstnärliga produkter och soporna ges ett helt nytt värde och mening. Att vissa betraktar modern konst som skräp gör det hela än mer provocerande.

– Ett soprum man längtar till med angeläget innehåll! avslutar Marika Reuterswärd, konsthallschef.

Om konstnärerna

Sebastian Mügge (f.1981) och Christoph Mügge (f.1983) är båda födda i Tyskland men har svensk bakgrund. Sebastian examinerades från Umeå konsthögskola 2011 och Christoph studerade på Düsseldorfs konstakademi där han tog sin examen 2013. Båda arbetar storskaligt och interdisciplinärt med sin konst. De har ett starkt personligt bildspråk som bygger på upprepningar av en mångfald material i flera tekniker. Gestaltningarna väver ofta samman historiska skeenden med samtiden där frågor som identitet, maktordning och hur konflikter påverkar våra vardagsliv undersöks och blir till en spännande och dynamisk bildvärld.

Läs mer om konstnärerna på deras respektive hemsidor sebastianmuegge.comlänk till annan webbplats och christophmuegge.comlänk till annan webbplats

Pressvisning

Onsdag 17/5 kl 11.00

Vernissage

Kulturnatten, fredagen den 19 maj kl.17-24.

Invigning med efterföljande konstnärssamtal kl. 19.30 med frilansande curator och konstkonsult Kristina Möster Nilsson.

Lunchvisningar

Tisdagar kl. 12.00
23/5, 13/6, 20/6, 8/8, 15/8, 22/8

Tack till

Renhållningen Kristianstadlänk till annan webbplats
Stena Recyclinglänk till annan webbplats
Röda Korsetlänk till annan webbplats

Kontakt

Claudia Schaper, konstintendent,
0733-13 54 37, claudia.schaper@regionmuseet.se

Lasse Hörnäs, informatör,
0733-13 57 34
lasse.hornas@regionmuseet.se