Pressmeddelande: Oenighet ger styrka

– Bauhaus situationister 1960–1975

För runt 50 år sedan fanns en färgstark och nyskapande internationell konströrelse med bas i nordvästra Skåne och Halland. Bauhaus situationisterna och Drakabygget! På 1970-talet etablerade sig situationisterna sig även norr om Kristianstad i Ubbeboda. Vi vill nu lyfta fram en viktig konströrelse vars samhällskritiska patos och aktivism har fortsatt att inspirerar konstnärer än idag.

Hösten 2017 lyfter Kristianstads konsthall fram och undersöker situationiströrelsen i Skandinavien, den europeiska efterkrigstidens sista och mest inflytelserika avantgarderörelsen. Den Situationistiska Internationalen bildades 1957 och utvecklades på 1960-talet med en rad begrepp och metoder som syftade till att överskrida konsten och omstörta all etablerad kultur.

Den komplexa historien är långt ifrån färdigskriven gällande de skandinaviska situationisterna. Mycket återstår att lyfta fram om konstnärerna knutna till gruppen samt deras efterföljare.

Marika Reuterswärd, konsthallschef.

Gick sin egen väg

Efter inre stridigheter bröts sig en stor del av de skandinaviska situationisterna ut från Situationistiska Internationalen 1962. De bildade istället 2:a situationistiska internationalen eller Bauhaus situationisterna – Drakabygget. Gruppen hade sin bas på gården Drakabygget, utanför Örkelljunga i nordvästra Skåne. Bauhaus situationisterna skapade konst som var både underhållande, oroväckande och politiskt laddad! De ville samarbeta över gränserna i en lekfull och anarkistisk anda. Man gjorde uppror mot bland annat etablerade uttryck och samhällets institutioner. Genom happenings, eller snarare anti happenings, utformades samarbetsprojekt där publiken deltog aktivt och konfrontation ofta blev resultatet. Det gjordes även en omfattande filmproduktion som idag nästan är bortglömd. Situationisterna skrev manifest, gav ut tidskrifter och ordande kulturfestivaler. De utnyttjade även flitigt massmedia och både publik och press blev därmed medskapare till konsten. En av tidens mest uppmärksammade konceptkonstverk görs i mitten av 1960-talet när den "lilla havfruens" huvud försvann!

1974 etablerar sig situationisterna i Stenriket, norr om Kristianstad, och arrangerar internationella symposier, utställningar, happenings och filmfestivaler. Under 1970-talet utgör även två gallerier, Galleri 38 i Köpenhamn samt Galleri Petri i Lund, viktiga platser för konceptkonsten i regionen.

Många av situationisternas idéer har satt djupa avtryck i senare konst, arkitektur och populärkultur.

I dag har situationisternas tankar fått förnyad aktualitet inom samtidskonsten genom socialt engagerade konstprojekt som alltmer lämnar den begränsande idén om konstverket som ett objekt.

I utställningen

Utställning presenterar konst i alla möjliga former som måleri och teckningar, objekt, film och affischer. Dessutom ingår ett rikt urval av trycksaker, manifest och annat arkivmaterial.

I samarbete med

Utställningen görs i samarbete med Mjellby konstmuseum utanför Halmstad, där den visas 10/2 – 27/5 2018.

Medverkande konstnärer

Mette Aarre, Henrik Pryds Beck, Gordon Fazakerley, Lothar Fischer, Gruppe Spur, Lisbeth Hedeager, Kollektiv Herzogstrasse, Sture Johannesson, Jacqueline de Jong, Asger Jorn, konstgruppen KRW, Tom Krøjer, Arthur Köpcke, Carl Magnus, Magnus Magnusson, Roberto Malquori, Sven Malvin, J. V. Martin, Novi Maruni, Yoshio Nakajima, Jørgen Nash, Heimrad Prem, Björn Rosendahl, Preben Franck Stelvig, Erna Strid, Hardy Strid, Helmut Sturm, Jens Jørgen Thorsen, Hans-Peter Zimmer, Lis Zwick m.fl.

Pressbilder

Klicka på bilden för att få upp en högupplöst version.

En symbol, en kringla som inte har början eller slut.

Drakabyggets logo

Ett tecken för liv som aldrig står stilla. Symbolen är vald av Asger Jorn och hämtad från Jellingestenen i Danmark.

Ett svart vitt fotografi med fyra män som står i snöyra och håller upp penslar.

CO-Ritus, 1962

Jørgen Nash, Hardy Strid, Jens Jørgen Thorsen och Dieter Kunzelmann.

Svartvitt fotografi

En svartvitt affish, men otydligt mönster.

C-Ritus

Galerie Jensen, Möntergade 4
Vernissage 20h
Tiersdag 11.12. 1962
Affisch

Foto: Hans Peter Blom, privat samling

Ett svartvitt fotografi där två män håller på lilla havsfruns bröst.

Jørgen Nash och Carl Magnus med den Lille Havsfrue, 1966

(Bild hämtad från boken Jørgen Nash – Vingeslag over vandet, 1994)

En bild på Lilla Havsfrun utan huvud.

Jørgen Nash, Den lille havsfrue uden hoved, 1972

Privat samling

Ett konstverk, en man står i en portal som är fylld med logotyper från olika företag.

Sture Johannesson

DOW Shalt Not Kill! U.S.A. – Union of Stoned Anarchists, 1967

Affisch i färgoffset

70 x 50 cm

ur The danish collection, 1967-69

Malmö konstmuseum

En ung kvinna halvnaken målad som en ko i en hage.

Mette Aarre

Koperformance

Svartvitt originalfotografi, 1974

Konstnären

Pressvisning

12/10 kl 11.00

Med på pressvisningen finns konstnärerna Mette Aarre, Henrik Pryds Beck och Carl Magnus.

Utställningsperiod

14 oktober–21 januari 2018

Programpunkter

Vernissage och invigning

14/10. Vernissage 11–16, invigning kl 14.

Lunchvisningar, tisdagar kl 12

17/10, 24/10, 31/10, 7/11, 14/11, 21/11, 28/11, 5/12, 12/12, 19/12, 9/1, 16/1

Bauhaus situationistisk filmfestival

15/10. 13–15. Kortfilmprogram i situationistisk anda. Lars Gustaf Andersson, professor i filmvetenskap vid Lunds Universitet introducerar filmprogrammet. Del av Bionalen.

Doft-Dérive

28/10. 13–15. Bästa biennalen 2017: tema kaos. En familjeworkshop med konstnärerna Vilma Luostarinen och Louise Waite. Föranmälan krävs. Max 25 barn.

Stort tack till...

riktas till framförallt konstnärerna Mette Aarre, Henrik Pryds Beck och Carl Magnus. Tack även till privata långivare, Hallands konstmuseum, Malmö Konstmuseum, Museum Jorn och Regionmuseet Kristianstad.

Marika Reuterswärd, konsthallschef
marika.reutersward@regionmuseet.se

Lasse Hörnäs, informatör
lasse.hornas@regionmuseet.se