Pressmeddelande: Varm saft – Ingela Ihrman

I sommarens utställning Varm saft ställer Ingela Ihrman frågor om vilken betydelse växter och djur har i våra liv. Ihrman utgår från ett etnobiologiskt perspektiv som undersöker hur människan använder och uppfattar naturen.

Ihrmans konst rör sig fritt mellan performance, installationer och skrivande. Och i den innehållsrika utställningen möts besökaren bland annat av en filmfestival, en panflöjtsorkester, djurkostymer och en hårig jättebjörnloka.

Ingela Ihrman iscensätter händelser genom att ta på sig egentillverkade växt- och djurkostymer för att ställa frågor kring vilken social betydelse djur och växter har.

Ihrmans konst kan upplevas absurd och rolig, men även poetisk med stort allvar. Det skaver men är kärleksfullt på samma gång. Konstnären lyfter frågor som normkritik, identitet och tillhörighet säger Claudia Schaper, curator för utställningen och fortsätter: Vad betyder det att inte vara välkommen i det normala? Ihrman säger inte vad som är rätt eller fel utan lyfter frågan om vad det är att vara människa.

I Varm saft möter vi den gigantiska skulpturen Jättebjörnlokan i en berättelse om begär, heta safter och lockelsen i det som kan vara farligt. I videoverket Redskapsgymnastik kämpar den klumpiga paddan i en till synes omöjlig situation. Måste alla kunna ta sig smidigt över gymnastikredskap? Eller varför inte göra en egen panflöjt av jätteslide som föreslås i The Giant Knotweed Panflute Ensemble. Ett alternativt användningsområde för jätteslide, som är en invasiv och främmande art som oönskat sprider sig, och därför anses vara ett hot mot den inhemska floran.

Jan Lindblad Film Festival

I utställningen ingår även verket Jan Lindblad Film Festival 2018. Ihrman har i sitt konstnärskap starkt påverkats av den folkkäre naturfotografens rika filmskapande från 60-, 70- och 80- talet. Höjdpunkter som Anacondabrottningen och Våra tigrar finns med.

Om konstnären

Ingela Ihrman (f. 1985) växte upp i Kalmar, hon gick ut Konstfack 2012 och är för närvarande baserad i Malmö. Ihrman har tidigare uppträtt på Kristianstads konsthall 2011 med gruppen Hägerstens Botaniska Trädgård. 2016 deltog hon på Gwangjubiennalen i Sydkorea, hon ställde nyligen ut i Scotland, University of Dundee och på Tensta Konsthall. Hon arbetar även med scenografi och kostymdesign tillsammans med dans och teatergrupper.
»ingelaihrman.comlänk till annan webbplats

Utställningsperiod

19/5–30/9

Pressvisning

17/5 kl 10.00. Tyvärr kommer Ingela Ihrman inte medverka vid pressvisningen, men finns tillgänglig via telefon.

Direkt efter pressvisningen för Varm Saft har vi pressvisning för Freckles.

Claudia Schaper, curator
claudia.schaper@regionmuseet.se

Lasse Hörnäs, informatör
lasse.hornas@regionmuseet.se

Tack till

Jan Lindblad Jr för tillstånd att använda Jan Lindblads filmer i utställningen.

Lunchvisningar

Tisdagar kl 12.00.
22/5, 29/5, 5/6, 12/6, 19/6, 26/6, 3/7, 7/8, 14/8, 21/8, 28/8, 4/9, 11/9, 18/9, 25/9.

Sagoyoga

30/9 kl 12.00.
Sagoyoga en sagostund med rörelse, fantasi och en nyfiken groda. Lämpligt för ålder 4-7 år med vuxens sällskap. Med Ingela Ihrman och Evelina Hartwig

Konstnärssamtal

30/9 kl 13.00
Konstnärssamtal med Ingela Ihrman.

Miró-rummet

Miró och litteraturen, verk ur Nils Trydings donation. Till och med 2018-08-19