Upptäck filmmediet då och nu

Vårt sätt att skapa och se på film har förändrats mycket sedan Kristianstads pionjärer arbetade i den ursprungliga ateljén på Filmmuseet.

Om programmet utan workshop

Efter en kort introduktion om filmens födelse i världen och i Sverige ser vi närmare på hur de första spelfilmerna i svenska filmhistorien skapades (teknik, berättelse, skådespeleri, filmspråk). Vi tittar även på vilka strategier som användes för att locka publiken på den tiden. Eleverna bjuds sedan på en kortfilm och vi reflekterar efteråt över filmens utveckling. Känner vi igen oss i de första filmerna? Vad gör vi idag med våra bilder, och hur skiljer sig detta från vad pionjärerna gjorde i början av filmhistorien?

Prova-på workshop

Eleverna får en kort introduktion om filmens födelse i Sverige och i världen. Sedan ser vi närmare på hur de första spelfilmerna Sverige skapades (teknik, berättelse, skådespeleri, filmspråk). Vi tittar även på de strategier som användes för att locka publiken. I efterföljande workshop får barnen experimentera med filmspråket (dagens filmspråk jämfört med ett statiskt sätt att filma). De får även prova på olika roller i olika filmstilar (då- och nutid). Workshopen innehåller även en kritisk del. Där reflekterar vi över hur och varför vi filmar så mycket av våra liv, vad vi gör med våra bilder och vad som skiljer vårt sätt att förhålla sig till foto och film från dåtidens.

Om Filmmuseet

Svensk film föddes i Kristianstad för mer än 100 år sedan. I Kosmorama-huset, där Filmmuseet ligger idag, hade filmbolaget Svenska Bio egen filmateljé och en liten biograf, Intima. Fortfarande idag är det möjligt att ta del av ateljéns rekvisita och att njuta stumfilm i museets biograf. Utställningen berättar inte bara om hur Kristianstad blev en viktig stad för svensk film utan tar oss med på är en resa tillbaka till filmens första år. Genom denna berättelse kan vi bättre förstå framväxten av dagens bild- och medievärld.

OBS! Vi har för tillfället inget skräddarsytt program för gymnasieelever, men vi tar gärna emot gymnasieklasser som önskar sig en visning av Filmmuseet. Vid behov kan innehållet diskuteras med filmpedagogen.

Bokning

Programmet bokas enklast via vårt bokningsformulär eller via telefon
044-13 52 56, tis–fre kl 8–11.

Fast program

Tid (Utan workshop)

60 minuter

Antal (Utan workshop)

Max 25 elever/klass

Tid (Med workshop)

45 minuter + 60 minuter workshop

(OBS! Det kan vara bra att räkna med en kort paus)

Antal (Med workshop)

Max 15 deltagare

Årskurs

Årskurs 4–6

Hänvisningar till läroplan

Alla våra skolprogram utgår från de olika läroplanerna.

» Detta programs hänvisning till läroplanen.