Kläder ska synas – Svenbörje Gaborn

Kläder ska synas och folk ska förvånas, en utställning om Svenbörje Gaborn, designern och mångsysslaren uppväxt i Åhus.

Svenbörje Gaborn har beskrivits som ”Sveriges Dior”, ”kostymmakarnas maestro”. Han har också beskrivits som en av Sveriges mest meriterade klädskapare. Han designade Tutta Rolfs brudklänning inför bröllopet med Hasse Ekman, han skapade kläder till Zarah Leander och många fler skådespelare och artister, skapade kostymer till Dramaten, Lisebergsteatern, Nöjesteatern i Helsingborg, Cirkusrevyen i Köpenhamn, gjorde scenografi till filmer mm. 60 år gammal sadlade han om till clown och uppträdde med Cirkus Benneweis. År 1997 fick han Guldmasken för bästa scenografi (Czardasfurstinnan på Nöjesteatern). Han var dessutom självlärd modist, fenomenal kock, ”en jävel på att vika servetter” och en stor samlare av möbler och porslin.

I utställningen kommer vi att visa material från de 17 pärmar Regionmuseet fått efter Svenbörje, bl.a originalskisser till kostymer. Vi har också fått låna affischer från olika uppsättningar, programblad, och ett 15-tal kostymer (en del med hattar).


Intervjuer av kända och okända personer - släktingar, vänner, uppdragsgivare och artister - har gett ytterligare spännande info om Svenbörje. Här är några ord om honom:
”Jag har aldrig någonsin, vare sig innan eller efter, fått så fina scenkläder som suttit så bra på mig.” (Sofie Lindberg)

”Han var en av de sista av sin sort, och det var väldigt speciellt att jobba med honom.” (Anders Aldgård)

”Han var en fascinerande man, konstnär, enormt duktig. Han förstod direkt vad jag ville ha.” (Ann-Louise Hansson)

Om Svenbörje Gaborn

Svenbörje Gaborn föddes 31/1 1917 (som Sven Börje Jönsson), och växte upp i Åhus. Hans morfar var Sven Wilhelm Nilsson, grundaren av Ålexporten i Åhus. Hans mor drev ”Tiptop”, en sybehörsaffär (och sydde även upp kläder). Svenbörje gick en dekoratörsutbildning i Stockholm, därefter var han på Tillskärarakademien i Köpenhamn (en månad som elev och sedan som lärare), blev kläddesigner med egen ateljé i Stockholm. Han ritade och sydde både haute couture (bl.a i hemlighet till prinsessan Lilian) och teaterkostymer. Han drog sedan vidare till Teneriffa där han sydde kläder till spanska societeten. Sedan bar det av till Köpenhamn där han gjorde sig ett namn inom teater och revy. År 1983 var hans tanke att dra sig tillbaka, så han köpte ett hus i Ekeby utanför Helsingborg, men blev engagerad av Nöjesteatern i Helsingborg. Sista uppdraget åt dem gjorde han 1999. Han flyttade till Vinslöv 2003 och dog 18/2 2013 på CSK (då bodde han på Möllebacken i Åhus).

13 juni 2020

– 30 augusti 2020

Åhus museum

Fri entré

Öppettider Åhus museum

Öppnar 13/6

Öppet alla dagar 13/6–30/8, 11–17.

Lov & helgdagsöppet