100 % kamp – Sveriges historia

På ett armeringsnät hänger bilder och berättelser från olika sorters kamper.

Utställningen 100 % kamp – Sveriges historia berättar om människor som kämpar för att få rätt att leva livet fullt ut i ett jämlikt Sverige.

Genom teman som rätten till kroppen, rätten till vardag och reaktioner mot rättigheter skildras rättighetskamper i det förflutna och i samtiden; kampen för att få leva, bo, arbeta, älska på lika villkor oavsett funktionsförmågor, sexuell läggning, tro, kön eller ursprung. I utställningen berättas om vad avsaknaden av rättigheter kan innebära för människor liv.

100 % kamp – Sveriges historia skildrar rättigheternas grundläggande betydelse för ett demokratiskt samhälle, undersöker vad som händer när rättigheter tas för givna, gestaltar att rättigheter inte kommit till av sig själv utan genom att människor agerat och kämpat. Här ges plats till dem som arbetar för allas rösträtt, för rätten att kunna bo hemma, för rätten att få bestämma över sin kropp. Rättighetskämpar presenteras. Kan det vara just vem som helst? Du och jag?

Turnéschema

14 oktober – 14 januari Sundsvalls museum

15 februari 2018 – 9 december 2018 Historiska museet – Stockholm

Lärarhandledning

Här finns lärarhandledningen att ladda ner i pdf-format.PDF (pdf, 3.3 MB)

Pressbilder

Bilderna är fria att använda i utställningssammanhang. Fotograf Evelyn Thomasson/Regionmuseet Kristianstad ska anges vid publicering.

En monter i utställningen som behandlar det faktum att det under 100 år inte var tillåtet att få undervisning på teckenspråk.

Bildstorlek: 5288px x 3525px 3.92 MB

En röd skylt som det står De många kamperna på, introduktion till den
delen i utställningen berättar om personer som kämpat för sina och
andras rättigheter.

Rättighetskämpar

Bildstorlek: 5561px x 2502px

En grön skylt med texten Staten och kroppen. Framför står bland annat en
 matskål, som påminner om en hundmatsskål, men som användes för att ge
mat till personer som satt isolerade på Vipeholmsanstalten. Bredvid
finns en skylt med bilder på sönderfrätta tänder, ett resultat av
tandvårdsexperimenten på Vipeholmsanstalten.

Under långt tid genomförde staten av olika anledningar olika övergrepp på inspärrade personer.

Bildstorlek: 3368px x 4653px

På ett armeringsnät hänger bilder och berättelser från olika sorters kamper

Fler rättighetskamper

Bildstorlek: 5044px x 2785px