Besök naturreservatet Haväng med sina vackert böljande kullar, längst in i Hanöbukten. Nere i vattenbrynet kan du se bärnsten, bitar av torv och trädstubbar som ibland spolas upp vid stormar. Det är rester från de stora skogar som bredde ut sig här för 9000 år innan havet tog över. I Lindgrens länga finns Havängs utemuseum. Utställningen berättar om omgivningarna som är präglade av människans verksamhet genom tiderna.

Den välbekanta Havängsdösen är en gravplats som uppfördes för ca 5000 år sedan av Skånes första jordbrukare. De resta stenarna har tillhört ett gravfält från järnåldern.

I Verkeån finns små anlagda vattenfall som använts som fällor för uppvandrande lax. Vid lågvatten syns två pålrader, som går ut i havet. Det är resterna från en inseglingsränna för handelsskepp. Härifrån har säkert alun från Andrarums bruk skeppats ut. Aluntillverkningen krävde bränsle och under 1600-talet var Haväng en skogrik trakt. Det mesta höggs ner med stora förändringar i flora och fauna som följd. Idag dominerar sandstäppen med sandtimotej och sandnejlika som lockar till sig fjärilar och andra insekter.

Tegelskärvor i sanddynerna visar att ett eller flera tegelbruk funnits i trakten.

Utställningen i Lindgrens länga kom till i ett samarbete mellan Regionmuseet Skåne och Havängs museiförening (tidigare Skepparpsåns museiförening). Det är även museiföreningen som sköter Lindgrens länga.

Mer information

Havängs museiförening www.havangsmuseiforening.se

Öppettider

Öppet alla dagar året runt. Fri entré!

Vitemölla strövområde

Vid Haväng finns även Vitemölla strövområde, ett av de 20-tal strövområden som förvaltas av Stiftelsen Skånska landskap. Läs mer om naturen och upplevelser i strövområdet på www.skanskalandskap.se

Hitta hit

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!